Uitvaartverzekering afsluiten

De voornaamste reden om een uitvaartverzekering af te sluiten is voor u misschien al duidelijk. Op deze manier worden de nabestaanden bij het overlijden van een dierbare namelijk zowel financieel als emotioneel minder zwaar belast. Wanneer u besloten heeft om een uitvaartverzekering af te sluiten, is het punt van het daadwerkelijke afsluiten aangebroken. Hoe gaat dit in zijn werk?

Allereerst: welke uitvaartverzekering afsluiten?

Aangezien de verzekering voor uw verdere leven (en daarna) geldt, is het verstandig om een weloverwogen beslissing te nemen. Bedenk hierbij ten eerste of uw voorkeur uitgaat naar de vergoeding in geld of de vergoeding in producten en diensten. Dit laatste is het geval bij een natura uitvaartverzekering. Daarentegen wordt er bij een kapitaal uitvaartverzekering een bedrag uitgekeerd aan de nabestaanden. Door te informeren naar de mogelijkheden zult u merken dat enkele uitvaartverzekeringen meer geschikt zijn dan anderen. Bij twijfels kan het advies van de verzekeraar of van een onafhankelijke uitvaartconsulent uitkomst bieden.

Belangrijke factoren

Er zijn verschillende factoren van belang waardoor niet elke uitvaartvaartverzekering zal aansluiten. Denk hierbij aan:

  • Op bijvoorbeeld het gebied van gezondheid en leeftijd;
  • Dit speelt tevens een doorslaggevende rol. Gaat de voorkeur uit naar een simpele uitvaart, een uitgebreide uitvaart of een ceremonie in het buitenland?

Vervolgens: vragenlijst

Het merendeel van de uitvaartverzekeraars stelt voorafgaand aan het afsluiten het invullen van een vragenlijst verplicht. Op basis van deze vragenlijst, de zogenoemde gezondheidsverklaring, bepaalt de verzekeraar of u meer of minder premie dient te betalen. Bij ernstige gezondheidsproblemen of een te hoge leeftijd kan de verzekeraar besluiten u als klant te weigeren. De lengte en de vragen van de vragenlijst kunnen per verzekeraar verschillen.

Op basis van de antwoorden kan een verzekeraar een onderzoek uitvoeren om de gezondheid en de eerlijkheid te controleren. Dit onderzoek kan zowel voorafgaand aan het afsluiten als na het (vroegtijdig) overlijden van de verzekerde plaatsvinden.

Tot slot: manieren van afsluiten

Tegenwoordig is het online afsluiten van een uitvaartverzekering zeer gebruikelijk. Zo kunt u op elk gewenst moment en in de vertrouwelijke omgeving informatie en polisvoorwaarden lezen. Met vragen kunt u in de meeste gevallen ook online terecht via een contactformulier, e-mail of een chat. Dit neemt niet weg dat het nog steeds mogelijk is om op de ‘oude’ manier een uitvaartverzekering af te sluiten. In dit geval worden de wensen en mogelijkheden met een adviseur besproken, indien gewenst bij u thuis.

Eventueel: opzeggen of overstappen

Heeft u toch geen goed gevoel bij een reeds afgesloten uitvaartverzekering? Dan is het mogelijk om uw uitvaartverzekering op te zeggen. Houdt hierbij wel rekening met opzegvoorwaarden. Het overstappen naar een andere uitvaartverzekeraar is niet gebruikelijk, maar wel mogelijk. Lees meer over het overstappen op deze pagina.