Uitvaartlocaties

Uitvaartlocaties

Het kiezen van een locatie voor zowel voor, na als tijdens de dienst kan lastig zijn. Voor de ceremonie voorafgaand aan de daadwerkelijke begrafenis of crematie kan een locatie afgehuurd worden. Daarnaast kan er na afloop een condoleance ruimte gereserveerd worden. Denk hierbij aan een ruimte in een dorpshuis, de kerk of een ceremonie ruimte grenzend aan de begraafplaats of het crematorium. Het is natuurlijk ook mogelijk om de gehele uitvaart op dezelfde locatie te laten plaatsvinden.

Tegenwoordig zijn er naast traditionele ruimtes allerlei andere opties. Lees onderstaand over het maken van een keuze en verschillende typen uitvaartlocaties. Het artikel wordt afgesloten met de kosten van een uitvaartlocatie en enkele tips.

De keuze van een uitvaartlocatie

Bij het bepalen van de locatie van de uitvaart kunnen een aantal factoren meewegen. Door de uitvaart in de buurt van de geboorte- of woonplaats van de overledene te laten plaatsvinden is de kans groot dat het voor een deel van de bezoekers makkelijk bereikbaar is. De keuze is ook afhankelijk van het verwachte aantal aanwezigen. Het is tevens van belang om een locatie te kiezen die passend is bij de overleden dierbare. Dit kan een eenvoudige locatie of zijn of bijvoorbeeld voor een natuurliefhebber een indrukwekkende plek op een oud landgoed. In veel gevallen is het mogelijk om de uitvaartlocatie naar wens aan te kleden.

Verschillende typen uitvaartlocaties

Onderstaand geven we een aantal opties om inspiratie op te doen voor een passende locatie voor het nemen van afscheid, de uitvaart en de condoleance.

  • Traditioneel: uitvaartcentrum of de aula van het crematorium.
  • Thuis: voor een persoonlijk afscheid kunt u kiezen om (een deel van) de dienst in het huis van de overledene te laten plaatsvinden. Dit geeft een huiselijke en persoonlijke sfeer aan het afscheid. Deze locatie kan tevens de kosten drukken.
  • Voor een ceremonie in een rustige omgeving met ruimte en privacy kan een oud landhuis worden gehuurd. Een voorbeeld hiervan is Luchtenburg in de buurt van Breda.
  • Het is tevens mogelijk om op het water afscheid te nemen van een overladen dierbare. Voorbeelden hiervan zijn een sloep, zeilboot of een klassieke salonboot.
  • Café. Dit kan bijvoorbeeld het favoriete café van de overledene zijn.
  • De ceremonie kan gehouden worden in een strandtent en de gasten kunnen uitwaaien in de duinen en aan het water.

Wat zijn de kosten van een uitvaartlocatie?

De tarieven van verschillende uitvaartlocaties kunnen uiteenlopen. Het is daarom verstandig om van tevoren ten eerste na te gaan of de uitvaartverzekering van de overledene een natura of een kapitaal uitvaartverzekering is. In het geval van een kapitaaluitvaartverzekering is het te besteden bedrag vrij te besteden. Er kan bijvoorbeeld gekozen worden voor een uitvaartlocatie met een hogere prijs waarbij andere uitvaartkosten worden beperkt. In het geval van een natura uitvaartverzekering is de keuze uit uitvaartlocaties echter veelal beperkt.

De kosten van de uitvaartlocatie hangen ten eerste af van de desbetreffende gemeente. Over het algemeen ligt de prijs van de uitvaart in de Randstad het hoogst. De kosten hangen daarnaast af van de hoeveelheid gasten en het soort locatie. Het is aan te raden om vooraf de tarieven bij enkele uitvaartlocaties op te vragen. De huur van een aula is ongeveer €250,-. Indien catering, zoals cake, koffie en broodjes, gewenst is komen deze kosten er extra bij. Kijk voor meer informatie over uitvaartkosten op deze pagina.

Uitvaartlocatie tips

  • Het is handig om vooraf na te gaan of er voldoende parkeergelegenheid is.
  • Neem van tevoren een kijkje bij de mogelijke uitvaartlocatie om te bepalen of de uitvaartlocatie een prettig gevoel geeft. U kunt dan met eigen ogen zien hoe de belichting is en wat de indeling is van de uitvaartlocatie.