Uitvaartverzorging

Uitvaartverzorging

Het regelen van een uitvaart kan door de bijkomende emoties erg lastig zijn. Elke uitvaart is daarnaast verschillend en dit maakt het niet gemakkelijk om te bepalen welke stappen de nabestaanden moeten ondernemen. Het kan een prettig gevoel geven als u voor, tijdens en/of na de daadwerkelijke crematie of begrafenis persoonlijk begeleid kan worden. De bijbehorende termen uitvaartconsulent, uitvaartondernemer en uitvaartverzorger worden dikwijls door elkaar gebruikt.

In dit artikel wordt uitvaartverzorging toegelicht. Daarnaast worden de verschillende personen genoemd die u bij het regelen van een uitvaart kunnen helpen.

Wat houdt uitvaartverzorging in?

Er zijn verschillende manieren van begeleiding en uitvaartverzorging mogelijk. Zo kunt u op afstand, bijvoorbeeld telefonisch of via de e-mail, advies op maat ontvangen. Gebruikelijker is daarentegen om persoonlijke uitvaartverzorging te ontvangen. Dit kan bijvoorbeeld op de uitvaartlocatie of bij u thuis. Onderstaand wordt een opsomming gegeven van de mogelijke zaken die (gedeeltelijk) uit handen kunnen worden genomen:

  • Uitvaartverzekering
  • Keuze begraving of crematie (indien niet vooraf vastgelegd of aangeven door de overledene)
  • Opbaren van de overledene
  • Uitvaartlocatie
  • Ontwerpen, drukken en verzenden van de rouwkaarten
  • Opstellen van een rouwadvertentie
  • Rouwvervoer
  • Organiseren uitvaartdienst en/of condoleance. 

Wat is een uitvaartconsulent?

Het advies met betrekking tot een uitvaartverzekering wordt tevens uitvaartverzorging genoemd. De adviseur hierbij is de uitvaartconsulent. Het afsluiten van een uitvaartverzekering kan door de vele verschillende soorten en keuzemogelijkheden een lastig proces zijn. U kunt hierbij geadviseerd worden door een uitvaartconsulent zodat de verzekering op uw wensen, behoeften en budget afgestemd kan worden. In sommige gevallen is een eerste adviesgesprek kosteloos. Vervolgens kunnen de wensen concreet besproken worden en een bijpassende uitvaartverzekering afgesloten worden.

Het is mogelijk om een onafhankelijke uitvaartconsulent te raadplegen. Op deze manier kunnen de verschillende uitvaartverzekeraars met elkaar vergeleken worden.

Wat is een uitvaartondernemer?

De termen uitvaartondernemer, uitvaartleider of uitvaartverzorger worden gebruikt voor dezelfde functie. De uitvaartondernemer werd in het verleden ook wel begrafenisondernemer genoemd. Aangezien een groot deel van de uitvaarten bestaat uit een crematie wordt echter vaker de algemene term uitvaartondernemer gebruikt. De uitvaartondernemer helpt om de uitvaart vorm te geven en staat daarnaast de nabestaanden waar nodig bij. Nadat de uitvaartverzorger is ingeschakeld zal deze de eerste zaken gaan bespreken met de nabestaanden. Denk hierbij aan het soort uitvaart en de manier van opbaring. Er wordt tevens besproken welke taken de uitvaartverzorger op zich zal nemen.

Doorgaans is de uitvaartondernemer de persoon welke contact heeft met derden. Dit is bijvoorbeeld een persoon van de begraafplaats of het crematorium, maar ook de drukker van de rouwkaarten, de cateraar of de krant voor de rouwadvertentie. Indien gewenst kan de rouwondernemer mogelijkheden voordragen en inspiratie geven. Denk hierbij aan een creatieve en persoonlijke rouwkaart, verschillende soorten catering of de opties met betrekking tot rouwvervoer.

Tips

– Het is niet verplicht om gebruik te maken van uitvaartverzorging. Als nabestaande heb je de keus om begeleiding in te schakelen of de uitvaart geheel zelf te regelen. Het is dan ook van belang om na te gaan waar u behoefte aan heeft en rekening te houden met het beschikbare budget.

– Geef duidelijk aan wat het budget is voor de uitvaart. De verschillen in uitvaartkosten kunnen namelijk groot zijn.