Betaaltermijnen uitvaartverzekering

Bij het afsluiten van een uitvaartverzekering dient er vanzelfsprekend premie te worden betaald. Er zijn hierbij verschillende manieren om te betalen. Zo is het mogelijk om in één keer het bedrag te voldoen. Op deze manier bent u er gelijk vanaf en een bijkomstig voordeel is dat er in dit geval korting gegeven wordt. Veel mensen kiezen er echter voor om de premie in termijnen te betalen. In dit geval kan het een termijn van een jaar, kwartaal of een maand zijn. Bij de meeste uitvaartverzekeraars kan dit aangepast worden aan de voorkeur van de verzekerde.

Wat zijn de voordelen van het betalen in termijnen en welke termijnen zijn er mogelijk? De antwoorden op deze vragen en meer leest u in dit artikel.

Waarom betalen in termijnen?

Het voornaamste voordeel van het betalen in termijnen, is dat het termijnbedrag lager ligt dan wanneer de premie in één keer wordt voldaan. Een ander voordeel van het gespreid betalen is dat de uitvaartverzekering per termijn op te zeggen is. Dit gebeurt doorgaans niet vaak, maar de mogelijkheid is er. Onderstaand wordt een korte toelichting gegeven bij enkele mogelijke termijnen.

  • Betaaltermijn per maand. De voornaamste reden voor het maandelijks betalen van de uitvaartverzekering, is dat het een laag termijnbedrag per maand is.
  • Betaaltermijn per kwartaal. Wanneer u het niet prettig vind om elke maand een afschrijving voor de uitvaartverzekering te krijgen en het jaarlijkse bedrag te hoog vind, is het betalen per kwartaal een optie. Het is echter niet bij elke verzekeraar mogelijk om per kwartaal te betalen.
  • Betaaltermijn per jaar. Een voordeel van het betalen per jaar in vergelijking met een maandelijks- of kwartaaltermijn, is dat er mogelijk een (kleine) betalingskorting gegeven wordt. Daarnaast kan het gezien worden als overzichtelijk om één keer per jaar een betaling te voldoen.

Hoe lang betalen voor de uitvaartverzekering?

Het merendeel van de uitvaartverzekeraars legt deze keuze bij de verzekerde. Het is mogelijk om levenslang uw premie te betalen, maar dit kan ook een periode van bijvoorbeeld tien, twintig of veertig jaar zijn. De gemaakte keuze is van invloed op de hoogte van de verzekering en de te betalen premie. Wanneer er niet gekozen wordt voor een levenslange premie is de periode doorgaans dertig jaar. Hierna hoeft er geen premie meer betaald te worden, maar bent u vanzelfsprekend wel verzekerd. Er zijn tevens verzekeraars welke kiezen voor een bepaalde leeftijd tot wanneer er premie betaald dient te worden. Denk hierbij aan bijvoorbeeld 75 of 80 jaar.

Termijnbetaling en de uitvaartverzekering

Het te betalen bedrag wordt in alle gevallen vooraf betaald. Wanneer u bijvoorbeeld gekozen hebt voor een jaarlijkse termijn, geldt deze betaling voor het aankomende jaar en niet voor het afgelopen jaar. Het is mogelijk om de premie zelf over te boeken naar de uitvaartverzekeraar. Het is echter aan te raden om gebruik te maken van een automatische incasso. Op deze manier hoeft u niet om te kijken naar de betaling en kan het niet vergeten worden. Het risico op een betalingsachterstand wordt op deze manier verkleind.

In één keer betalen

Een uitvaartverzekering waarbij de premie in één keer wordt betaald, wordt ook wel een koopsom uitvaartverzekering genoemd. Het is daarnaast bij sommige verzekeraars mogelijk om de premie op een later moment af te kopen. Dit is bijvoorbeeld interessant wanneer u een financiële meevaller krijgt.