Uitvaart in het buitenland

Uitvaart in het buitenland

Heeft u de voorkeur om in het buitenland begraven of gecremeerd te worden? Het is in dit geval noodzakelijk om hier rekening mee te houden bij het afsluiten van een uitvaartverzekering. Vooral bij veelvuldig verblijf in het buitenland bestaat daarnaast de mogelijkheid dat u of een dierbare (onverwacht) in een ander land komt te overlijden. Het is van belang om stil te staan bij de vergoeding van de uitvaart in het buitenland en bij de hogere kosten voor het uitvaartvervoer.

Dit artikel kan u helpen bij de keuze voor een uitvaartverzekering en het uitvaartvervoer vanuit en naar het buitenland. Het geeft daarnaast informatie over onverwacht overlijden in een ander land en de crematie of begrafenis.

Welke uitvaartverzekering voor een uitvaart in het buitenland?

Er zijn veel variaties mogelijk binnen uitvaartverzekeringen. Grof genomen kunnen deze onderverdeeld worden in kapitaal- en naturaverzekeringen. Bij voorkeur voor een uitvaart in het buitenland is het verstandig om een kapitaalverzekering af te sluiten. De nabestaanden zijn hierbij namelijk vrij in de besteding van het vergoedingsbedrag. Bij overlijden in eigen land en de uitvaart in het buitenland zullen de vervoerskosten vanzelfsprekend hoger liggen dan gewoonlijk.

Bij een naturaverzekering is het minder gemakkelijk om alle (vervoers)kosten vergoed te krijgen. Hierbij worden namelijk vooraf bepaalde diensten of producten vergoed.

Uitvaartvervoer en het buitenland

Er kan van te voren zijn vastgelegd de uitvaart in het buitenland te laten plaatsvinden. Bij het overlijden in het buitenland kan gekozen worden om de overledene naar het thuisland te brengen. Dit wordt ook wel repatriëring genoemd. In beide gevallen zal de overledene over een veelal grote afstand vervoerd moeten worden.

Om de overledene vanuit Nederland naar het buitenland of andersom te vervoeren, wordt het lichaam vaak gebalsemd. Het vervoeren van de overledene kan met de auto of met het vliegtuig. Bij een afstand van minder dan 1500 kilometer wordt veelal gekozen voor uitvaartvervoer met de auto. Bij het vervoeren met het vliegtuig wordt het lichaam in een speciale zinken kist geplaatst. Hiervoor dient u contact op te nemen met onder andere de vliegtuigmaatschappij en de uitvaartondernemer in het buitenland.

De kosten voor het vervoer zijn afhankelijk van verschillende factoren, zoals het land, de afstand, de datum en de vliegtuigmaatschappij. Voor het verzekeren van de vergoedingskosten wordt een richtprijs gegeven van €6000,- en €8000,-.

Meer over uitvaartvervoer vindt u op deze pagina.

Crematie of begrafenis in het buitenland

Bij het onverwacht overlijden in een ander land kan er voor een begrafenis of crematie ter plaatse gekozen worden. De overledene kan in verband met het afscheid opgebaard worden. Na de crematie is het mogelijk de asbus of urn mee terug te nemen naar het eigen land. Dit kan zelf gedaan worden of door een speciaal vervoersbedrijf. Dit wordt ook wel een repatriëringsbedrijf genoemd.

De kosten voor de uitvaart in het buitenland kunnen afwijken van het tarief in Nederland. De vergoeding hiervoor verschilt per verzekeraar. Neem hiervoor contact op met de desbetreffende uitvaartverzekeraar.

Onverwacht overlijden in het buitenland

Wat moet u doen wanneer een dierbare in het buitenland overlijdt? Dit is afhankelijk van de omstandigheden van het overlijden. In het ziekenhuis zal de arts enkele zaken uit handen nemen, zoals het ter plekke opstellen van een overlijdensakte. Enkele instanties moeten op de hoogte worden gebracht van het overlijden. Neem daarom in ieder geval contact op met de Nederlandse ambassade of het consulaat. U kunt ook het ministerie van buitenlandse zaken bellen (+31 703 484 770).