Uitvaartmuziek

Muziek roept vaak meer emoties op dan vele woorden bij elkaar kunnen beschrijven. Dit is een van de redenen dat er bij veel uitvaartplechtigheden voor het afspelen van muziek wordt gekozen. Welke muziek raakt de juiste snaar of roept de juiste herinnering op bij de gedachte aan uw overleden dierbare?

Hoewel de keuze van uitvaartmuziek een erg persoonlijke keuze is, kan het soms moeilijk zijn een passende keuze te maken. Dit kan het geval zijn indien de muziekvoorkeur van de overledene niet goed bekend is. In dat geval dient u als nabestaande een keuze te maken. Hoe kiest u de juiste uitvaartmuziek?

Persoonlijke voorkeur

Indien u niet goed thuis was in de muziekvoorkeuren van de overledene, of niet goed de namen weet van de artiesten of specifieke nummers, kunt u dit proberen te achterhalen bij familie of vrienden. Muziek heeft een emotionele lading en roept bij ieder persoonlijke herinneringen op. Voor u als nabestaande kan dat ook betekenen dat u zelf de muzieknummers kiest die de overledene typeren of waarvan u vindt dat deze bij de persoon passen.

Uw keuze

Laat de keuze voor de invulling van de uitvaartplechtigheid vooral uw eigen keuze zijn. Laat u niet te veel leiden door wat bij uitvaarten gebruikelijk is, maar kies voor een persoonlijke invulling die voor u goed voelt. U heeft de vrijheid om aan de plechtigheid die invulling te geven waarvan u denkt dat deze een mooie herinnering zal achterlaten bij alle aanwezigen. Elke uitvaartplechtigheid is wat dat betreft uniek. Of u nou kiest voor het afspelen van één of meerdere nummers vanaf een CD of besluit een zanggroep of band te laten komen spelen, er zijn geen vaste regels.

Top 10

Een aantal uitvaartverzorgers hebben lijsten gepubliceerd met veelgebruikte uitvaartmuziek. Uit deze lijsten hebben wij een top 10 van uitvaartmuziek nummers samengesteld. Er is gekozen voor muziek uit verschillende genres, welke achter de verschillende muzieknummers staan beschreven. Uiteraard blijft de keuze voor muziek een persoonlijke aangelegenheid, deze top 10 dient dan ook slechts ter inspiratie.

1) Eric Clapton – Tears in heaven (Populair)
Een nummer rechtstreeks uit het hart geschreven door Eric Clapton. De tragische dood van zijn 4-jarige zoontje Conor heeft Clapton geïnspireerd dit nummer te schrijven. Een prachtige plaat vol emotie.

2) Maaike Ouboter – Dat ik je mis (Nederlandstalig)
Maaike Ouboter heeft meegedaan aan het programma ‘De beste singer-songwriter van Nederland’. De plaat ‘Dat ik je mis’ maakte veel indruk op zowel de jury als het Nederlandse publiek. Een prachtig akoestisch nummer geschreven naar aanleiding van de dood van haar ouders.

3) Andrea Bocelli & Sarah Brightman – Time to say goodbye (Klassiek)
Dit klassieke nummer gaat over het verlies van een geliefde en het omgaan met de dood. Een toepasselijk nummer voor uitvaartplechtigheden met veel emotie.

4) Marco Borsato – Afscheid nemen bestaat niet (Nederlandstalig)
Een Nederlandstalig nummer van Borsato, de titel spreekt voor zich.

5) Bette Midler – The Rose (Populair)
Een ode aan de liefde vertolkt door Bette Midler. The Rose is te beschrijven als een prachtige, rustige ballad.

6) Stef Bos – Papa (Nederlandstalig)
Stef Bos heeft dit nummer geschreven om zijn liefde voor zijn vader duidelijk te maken. Bos had veel moeite emoties met zijn vader te bespreken, dit was zijn manier om zijn liefde kenbaar te maken.

7) Alan Parsons Project – Old and wise (Populair)
Een prachtige plaat van Alan Parsons Project, de verteller kijkt op vergeeflijke wijze terug op het leven en neemt afscheid van zijn geliefden.

8) Robbie Williams – Angels (Populair)
Angels gaat over de steun, liefde en bescherming die de verteller ontvangt van zijn beschermengel. Een prachtige pop-rock plaat geschreven door Robbie Williams

9) City to City – The road ahead is empty (Populair)
Een prachtig nummer van het Nederlandse duo City to City. Het gaat over de onvoorspelbaarheid van het leven.

10) Mozart – Ave Maria (Klassiek)
Ave Maria is eigenlijk een gebed in het Latijn waarin de heilige maagd Maria wordt geprijsd. Een mooi, meeslepend klassiek nummer.