Overstappen uitvaartverzekering

Overstappen van uitvaartverzekering

Wanneer het om een verzekering zoals de reisverzekering gaat, dan is het zeer gebruikelijk om over te stappen naar een aanbieder met een betere aanbieding. Bij de uitvaartverzekering is dit echter een ander verhaal. Omdat een uitvaartverzekering een verzekering is die een leven lang loopt, is overstappen niet gebruikelijk. Wanneer u ontevreden bent zijn er echter wel een aantal mogelijkheden. In dit artikel vindt u meer informatie.

Overstappen vaak onverstandig

Als u een uitvaartverzekering afsluit, dan bouwt u door maandelijks premie te betalen een bepaald kapitaal op waarmee later uw uitvaart betaald kan worden. Deze constructie maakt het overstappen naar een andere aanbieder moeilijker. Wanneer u de uitvaartverzekering beëindigt, dan verliest u een deel dit opgebouwde kapitaal. Verzekeraars rekenen namelijk vaak hoge kosten voor het opzeggen.

Een ander nadeel is dat de premie die u betaalt deels afhangt van uw leeftijd. Op oudere leeftijd betaalt u meer premie, omdat de kans op uw overlijden met uw leeftijd stijgt. Wanneer u op latere leeftijd wilt overstappen, dan zal de nieuwe verzekeraar dus veel meer premie rekenen dat uw oude verzekeraar.

Mogelijkheden overstappen

Ondanks dat overstappen vaak financieel gezien niet verstandig is, is het echter niet onmogelijk. Wanneer u echt ontevreden bent over uw uitvaartverzekering zijn er grofweg twee opties:

 • U kunt uw verzekering opzeggen en ergens anders een nieuwe uitvaartverzekering afsluiten
 • U kunt u laten bijverzekeren via een tweede uitvaartverzekering

Wat de beste optie is, is afhankelijk van uw uitvaartverzekering en van de reden waarom u uit wilt stappen. De twee opties worden hier verder behandeld.

Bijverzekeren

Veel mensen denken na over het overstappen naar een andere uitvaartverzekering, omdat de huidige polis niet voldoende is voor de gewenste uitvaart of omdat de premie hoog is. Om te voorkomen dat u een deel van uw kapitaal verliest, kunt u ervoor kiezen om uw huidige verzekering gewoon aan te houden en dit aan te vullen. Er zijn drie opties om bij te verzekeren, namelijk:

 • Bij uw huidige verzekeraar kunt u een extra bedrag bij te laten verzekeren
 • U kunt uw extra wensen ergens anders laten bijverzekeren, u sluit bij deze optie dus een tweede uitvaartverzekering af
 • U neemt het heft in eigen handen en opent een speciale spaarrekening voor uw uitvaart

Deze opties zijn vaak voordeliger dan de uitvaartverzekering geheel opzeggen en een nieuwe verzekering afsluiten.

Opzeggen uitvaartverzekering

Mocht u echt van uw uitvaartverzekering afwillen, dan is het mogelijk om de verzekering op te zeggen. Er zijn een aantal opties:

 • U kunt soms de uitvaartverzekering premievrij maken. Dit houdt in dat de verzekering stop wordt gezet, maar dat het opgebouwde kapitaal bij de verzekeraar bewaard blijft.
 • Het is soms mogelijk om de uitvaartverzekering af te kopen. U betaalt tegen een bepaalde kostprijs voor het uitkeren van de totale opgebouwde som.

Het afkopen of premievrij maken van een uitvaartverzekering is vaak financieel gezien onverstandig. Op de pagina opzeggen uitvaartverzekering kunt alles lezen over de mogelijkheden van het stopzetten van een uitvaartverzekering.

Vergelijken

Het overstappen naar een andere verzekeraar of het opzeggen van een polis kan dus nogal wat voeten in de aarde hebben. Wanneer het om de uitvaartverzekering gaat, dan is het dus verstandig om een zo goed geïnformeerd mogelijke keuze te maken. Vergelijk daarom voor u een uitvaartverzekering afsluiten verschillende aanbieders op de volgende punten:

 • De staat van dienst van de verzekeraar
 • De hoogte van de premie
 • De mogelijkheid tot het later wijzigen van de polis
 • De dekking van het pakket