Uitvaarttrends

Uitvaarttrends

Je verwacht het misschien niet zo snel, maar de uitvaartbranche is een branche die voortdurend in ontwikkeling is. Er worden betere technieken ontwikkeld om het proces soepel te laten verlopen en er ontstaan nieuwe manieren voor nabestaanden om hun verlies te delen. De uitvaarten van tegenwoordig verschillen dan ook op een groot aantal punten van de uitvaarten van nu. Er zijn de laatste jaren een aantal trends op te merken die in de uitvaartbranche in opkomst zijn. Op deze pagina vindt u een overzicht van deze ontwikkelingen.

De duurzame uitvaart

Een van de grootste trends van de afgelopen jaren is de duurzame uitvaart. Steeds meer mensen kiezen voor een groene invulling van hun begrafenis of crematie. Een aantal keuzes die u kunt maken zijn bijvoorbeeld:

 • Een milieuvriendelijke kist, zowel in het fabriceren van de kist als de afbreekbaarheid van het materiaal
 • Begraven worden op een natuurbegraafplaats
 • Het serveren van biologisch eten tijdens de dienst
 • Gebruik van een fiets of een milieuvriendelijke rouwauto tijdens de uitvaart
 • Het versturen van digitale uitnodigingen of uitnodigingen op biologisch papier
 • Resomeren in plaats van begraven of cremeren, deze vorm van het `oplossen` van het lichaam is echter nu nog niet toegestaan in Nederland

Niet alleen de persoonlijke invulling van uitvaarten wordt echter milieuvriendelijker, ook uitvaartorganisaties worden tegenwoordig verplicht om milieuvriendelijker te werken. Denk hierbij aan het cremeren via betere technieken die minder schadelijke stoffen opleveren en het efficiënt inzetten van gebouwen en rouwauto`s.

Technologie en gadgets

Nieuwe technologieën hebben een grote impact gehad op de invulling van ons dagelijks leven. Ook in de uitvaartbranche is dit te merken. Allereerst zijn er steeds meer uitvaarten die videotechnologie toepassen. De uitvaart wordt gefilmd of er worden tijdens de uitvaart beelden van de overledene laten zien. Deze ontwikkeling maakt het bijvoorbeeld mogelijk voor nabestaanden uit andere landen om de uitvaart toch te volgen via live streaming op het internet. Het is verder zelfs mogelijk om een grafsteen met een ingebouwd videoscherm te kopen. Hierop kunnen dan foto`s van de overledene afgespeeld worden.

Een andere verandering is dat het dankzij het internet voor mensen ook makkelijker is geworden om bijvoorbeeld een urn of grafsteen te vinden die precies bij de overledene past. Er is ontzetten veel keuze online en doordat de productie van deze producten ook gemoderniseerd is, is het aanbod vaak ook goedkoper.

Persoonlijkere uitvaarten

Vroeger verliepen de meeste uitvaarten eigenlijk hetzelfde, er was een bepaalde cultuur en een sociaal geaccepteerd stramien waaraan werd vastgehouden. Tegenwoordig is de samenleving veel meer individualistisch geworden en staat de persoon tijdens de uitvaart echt centraal. De laatste jaren merkt u dan ook een opkomst van uitvaarten met een eigen invulling die niet per se traditioneel is, maar meer ongedwongen. Denk bijvoorbeeld aan:

 • Het gebruik van thema`s voor de begrafenis die een persoonlijkheid benadrukken en niet per se droevig of zwaar zijn, bijvoorbeeld gastronomisch of oud Hollands
 • Een vrijere invulling van de muziek, zoals het gebruik van dj`s en bands. Lees voor ideeën het artikel Uitvaartmuziek top 10
 • Geen dresscode waarbij iedereen in het zwart komt, maar alle gasten in alledaagse kleding
 • De keuze voor een artistieke of zelf ontworpen grafsteen of urn
 • Het gebruik van rouwvervoer dat bij de persoon past

De passies en persoonlijkheid van de persoon die begraven wordt is dus belangrijker geworden dan traditie en familie. Dit komt ook deels voort uit het feit dat het tegenwoordig, bijvoorbeeld via een uitvaartverzekering, erg makkelijk is om al voor uw overlijden de wensen van uw uitvaart vast te leggen. Daarnaast hebben mensen door het internet ook veel meer inzicht in de mogelijkheden van een uitvaart en kunnen er ideeën van over de hele wereld worden opgedaan.

Bovengronds begraven

Een soort uitvaart die de komende tijd aan populariteit lijkt te winnen is de bovengrondse begrafenis. Dit betekent dat u in een muur van wandgraven boven de grond wordt bijgezet. Deze graven worden vervolgens hermetisch afgesloten. Het is een manier van begraven die afkomstig is uit Zuid-Amerika en Zuid-Europa, hier wordt het al eeuwen gedaan. Het aantal plekken waar dit in Nederland kan neemt toe en er lijkt dus naast ondergronds begraven en cremeren een veel gebruikte manier van een laatste rustplaats bij te komen.

Alternatief rouwvervoer

Zoals al eerder gezegd worden uitvaarten steeds persoonlijker, minder gericht op traditie en meer ongedwongen. Dit is ook te merken in het rouwvervoer. Traditiegetrouw is er de zwarte lijkwagen die voor de stoet aanrijdt, maar hier zijn steeds meer varianten op te zien. Zo zijn er steeds meer mensen die de charme van een rouwkoets omarmen. Daarnaast zijn er ook meer speciale varianten te zien waarin de persoonlijkheid van de overledene duidelijk naar voren komt, zoals de rouwfiets en de rouwboot. In principe kunnen alle geliefde voertuigen omgebouwd worden tot rouwvervoer.

Gedenksieraden en tatoeages

Er zijn niet alleen trends in het uitvoeren van de daadwerkelijke uitvaart, maar ook in het gedenken van de overledene. Er zijn tegenwoordig door moderne technieken steeds meer opties voor nabestaanden om op een speciale manier een herinnering aan iemand te houden. Populaire manieren momenteel zijn:

 • Een medaillon met een plukje haar of een bezitting van de overledene erin
 • Een tatoeage waar het as van de overledene in verwerkt is
 • Een diamant die gemaakt is uit het as van de overledene

Al deze mogelijkheden bieden de optie voor nabestaanden volgens hun persoonlijke smaak iemand te gedenken.